Det her med at kigge folk i øjnene, når vi taler sammen, det har så stor effekt, at det burde være en del af almendannelsen på gymnasiet (for det er vel stadig en almendannende ungdomsuddannelse, ik’os?).
Ret ofte ser jeg professionelle mennesker kigge ned i gulvet i samtalen, helt skjule deres ansigt eller endnu værre: at sætte en kunstig facade op. På deres website, vel og mærke. Hvad troede du? At jeg talte om virkeligheden? Nææhh… det var online, jeg mente.
Men når vi nu er ved det, så lad mig slå det fast: Der gælder de samme gode færdigheder og sociale retningslinjer online som offline.
Hvorfor kigge besøgende på dit website i øjnene?
I dette eyetracking studie udarbejdet af Nielsen Normann Group viser resultaterne rigtig fint, hvor og hvornår der bliver brugt tid på et website. Hvilke dele af indholdet der får opmærksomheden, that is. Og ikke overraskende er det, når websitet viser relevante billeder af rigtige mennesker.
Men hvorfor kigge besøgende på dit website i øjnene, som jeg fx gør det på billedet ovenover og flere steder på dette website?
Det handler om nærhed og tillid.
Det handler om, at vi er mennesker lavet af kød og blod.
At vi har brug for at kommunikere.
Og gerne vil kommunikation.
Også selvom vi sidder på hver vores side af skærmen og kommunikerer forskudt i tid.
Ok. Det sidste blev lidt langhåret. Lad mig forklare. Du sidder lige nu og læser dette blogindlæg (din lækkermås) og er en del af en kommunikation – lige nu mellem dig selv og de skrevne ord på skærmen. Du forsøger at få mening ud af ordene. I guder, hvor jeg håber, det lykkes.
Og selvom du jo er snu og har regnet ud, at jeg ikke sidder og skriver dette synkront med din læsehastighed, så gør billedet af mig som afsender en del for at mindske afstanden imellem os. Vi skal have mindre afstand.
Overalt.
Online som offline.
Mindre afstand.
Vinder øjenkontakt mere tid på websitet?
Ja, det gør det.
Hvis billedet er relevant og ægte.
Det betyder også, at et stockbillede (et modelbillede, far) virker knap så godt (og i bedste fald er ligegyldigt fyld på sitet), som et billede af en rigtig person i virksomheden virker.
Hvis billedet ikke giver mening, hvis det er rent fyld, eller hvis billedet bare viser generiske mennesker – altså situationsbilleder, så bliver billedet ignoreret af den besøgende på dit website, viser studiet fra Nielsen Normann Group.
Og du har ikke råd til at have ligegyldige elementer på dit website. Det har du ikke. Du har ikke råd til at fylde kostbar plads på dit website med indhold, der er ligegyldig for læsere på dit website.
10 % mere tid
Til gengæld viser undersøgelsen også, at brugeren spenderer 10 % mere tid på at kigge på billeder end på at læse teksten på casen i undersøgelsen (Freshbooks.com’s meget lange medarbejderside).
Det er 10 % mere tid til at lade budskaber og indtryk lande i brugerens bevidsthed.
10 % mere tid til at skabe et kommunikationsbånd imellem websitets afsender og læseren som modtager.
Vi er i forvejen nede at arbejde med de helt små marginaler i vores tids digitale forbrugsmønster. 10 % er meget.
Prøv lige at tygge på det her lidt. Bare giv det lidt tid.
To relevante blogindlæg:
Besøgende på websitet må ikke begynde at græde og få det dårligt med deres egne evner
8 elementer dit blogindlæg bør indeholde for at gøre dine læsere trygge og tilfredse