Kald mig bare emsig. Jeg er fra Jylland og er ikke sådan at blæse omkuld med øgenavne. Jeg er blevet kaldt værre end det. Kært barn har mange navne. Nå, men fru Emsig Storm (mærk vibrationerne) har i dette blogindlæg et klart budskab: Hvis du eller din webleverandør ikke har sørget for at sætte et favicon på dit website, så er det tid til at hive fat i kravetøjet på rette vedkommende. Tag bare fat.
Hvad er et favicon?
Tillad mig at skære det ud i pap her fra starten og så springe til det væsentlige bagefter. Et favicon er et lille kvadratisk billede på præcis 16x16px. Det er placeret i bl.a. din browsers faneblade, i din url-bar ud for webadressen og bookmarklister og RSS feeds. Det er svært at forestille sig en verden uden det ekstremt lille favicon. Faktisk er det umuligt at forestille sig et internet uden dette 16x16px “store” billede, da billedet blev født sammen med vores alle sammens browsers moder: Internet Explorer.
Hvorfor du ikke må springe dette minibillede over
Det er simpelt. Internettet er sindsygt stort og sindsygt rodet. Dine læsere navigerer i stormvejr derude. De har brug for en krog at hænge fast i. De har brug for identifikation for at føle sig trygge og kunne genkende deres placering på internettet. Hvis du ikke sørger for de absolut bedste betingelser for, at dine læsere kan genkende dit website, er du et skridt bagud. Et favicon er med til at øge genkendeligheden og vise, at du har styr på det ved at have sikret alle de små detaljer rundt på dit website. Dit website er ikke færdigdesignet, hvis du ikke har fået sat et designet favicon på.
Her er 3 grunde til, at du skal have et favicon på dit website:
- Det hjælper læseren med at identificere dit website blandt de mange åbne websites i deres browser
- Du øger brugervenligheden på dit website ved at vise helt ned til mindste detalje, at du har styr på det, og det styrker tryghedsfornemmelsen for læseren
- Du fremstår professionelt med et helstøbt design
Internet Explorer og favicons
Internet Explorer (IE) har et dårligt ry blandt de fleste webudviklere. Men tænk lige over det: muligheden for at brande dit website helt op i browserens faneblade og url-bar blev opfundet sammen med IE. Tusind tak, Microsoft og teamet bag det første IE. Og lidt specielle har IE så også lov til at være, lidt ekstra opmærksomhed skal browseren (from hell) da også have lov til at have. Langt de fleste browsere godtager almindelige billedformater, men IE har lidt ekstra krav, som du skal huske på – og det er filformatet. For at dit favicon bliver vist på vores alle sammens IE, skal du bruge filformatet .ico. Så det er sådan, vi bare gør. Ik?
Sådan laver du et favicon
Det optimale er, at du får din webdesigner til at lave et skræddersyet Favicon til dig i målene 16x16px og får din webudvikler til at lægge det på dit website. Sådan burde verden fungere. Men…..nogle gange sker det, at nogen havner hos en cowboyder af en webleverandør. Og så må du enten selv gøre det eller få andre til det.
De fire lette trin til at indsætte et favicon på dit WordPress-website:
- Lav et favicon med dette værktøj
- Hent dette plugin, og aktiver det på dit WordPress-website
- Upload dit .ico-favicon til dit WordPress-websites mediebibliotek, og kopier billedets webadresse
- Indsæt billedets webadresse ud for “Front End settings section” i dit favicon-plugin