Selvom jeg ville elske at fortælle dig, at det udelukkende handler om kvalitet og ikke om kvantitet, så er det bare et kedeligt faktum, at med salgskampagner er kvantitet lige så vigtigt som kvalitet.
Hvad taler du om, Vibeke?
Jo, jeg taler om, at når det gælder din mailliste, så er både størrelsen og relationen vigtig. Kvantitet og kvalitet.
Mailkampagnens svar på økologens grøngødning uden for sæsonen
Landmænd ved det. Det er selvmål at lade en mark stå bar i perioden mellem to afgrøder. Næringen fra den tidligere afgrøde (hvis ikke den i forvejen tappede jorden for næring) går til spilde, og landmanden står tilbage med en trist og udsultet jord til næste såning. I værste fald får ukrudtet overtaget. Derfor bruger økologiske landmænd grøngødning.
Definition på grøngødning: “Planter, der dyrkes og nedpløjes med det primære formål at virke som gødning for en efterfølgende afgrøde.” (Kilde: Den Store Danske).
Hvorfor al den snak om grøngødning, Søren Ryge?
Jo, ser du. Hvis du kun koncentrerer dig om din mailliste, når du skal sælge noget, så vil du uden tvivl stå tilbage med en udsultet og trist liste mellem dine salgskampagner. Og du vil højst sandsynligvis også stå tilbage med en afmagret og lille mailliste.
Derfor skal du gøde din mailliste mellem dine kampagner. Du skal arbejde på din mailliste, så den bliver større og mere vital. Det giver dig bedre odds, når du kører en salgskampagne. Ligesom landmanden har bedre chancer for en optimal høst, når han gøder og plejer jorden mellem afgrøderne ved at bruge grøngødning.
Brug krudt på relationen. Eller bliv ignoreret af en sovende liste
Jeg kan ikke sige det ofte nok: Du skal bruge krudt på din mailliste. Du skal arbejde strategisk på din mailliste, hvis det er det bærende element i din markedsføring (og det er det, hvis du markedsfører dig online og sælger dine ydelser, produkter eller forløb online).
Hvis du aldrig mailer til din liste, medmindre du vil sælge noget, bliver du ignoreret på et tidspunkt. Det er langt værre end en iskold afmelding. Du er nødt til at arbejde på relationen. Hver eneste e-mailadresse på din mailadresse tilhører en person, der kan blive din næste bedste kunde. Hvis vedkommende var din ven, og du enten aldrig tog initiativ til at holde kontakten eller kun kontaktede vedkommende, når du ville have noget, ville venskabet på et tidspunkt blegne. Det samme gælder for din liste.
Hver eneste e-mailadresse på din mailadresse tilhører en person, der kan blive din næste bedste kunde.
Du er nødt til at bruge krudt på relationen. Gøde din mailliste. Som landmanden grøngøder sin mark. Det kan du blandt andet gøre ved at:
- sende værdifuldt og relevant indhold kontinuerligt (den første periode på en mailliste er den vigtigste, og her kan du med fordel lave en automatisk mailserie).
- være 100 % til stede i alt, hvad du sender ved at opfordre til at svare dig, hvis modtageren har spørgsmål til dig (Det betyder: ingen autosvar i din e-mail. Vær der, hvis du sender mails ud).
- Bruge personligt sprog og undgå at virke alt for maskinagtig i dine tekster ved for eksempel at bruge alt for mange af de samme emnelinjer og formuleringer, som du har fået på et kursus om e-mailmarkedsføring (sådan lyder du jo ikke, vel? Brug dine egne ord).
Vi er også nødt til at tale om størrelsen….
Vi elsker at samarbejde med vores skønne kunder, når vi skaber salgskampagner for eller i samarbejde med dem. Og ofte kommer vi ind i samarbejdet på et tidspunkt, hvor salget ikke går lige så godt, som det skulle. Vi elsker udfordringen. Og personligt bruger jeg meget tid på rådgivnings- og strategidelen af samarbejdet, så vi kommer godt fra start.
Og på et tidspunkt er vi nødt til også at tale om størrelsen. Størrelsen på maillisten.
Vi kan altid optimere et salg uanset størrelsen. Og selv en lille liste på 700 e-mailadresser kan give gode resultater. En liste på 5.000 e-mailadresser er bare liiidt bedre at arbejde med.
Derfor opfordrer jeg altid vores kunder til at have fokus på størrelsen af listen mellem kampagnerne for at have et bedre udgangspunkt, når det er tid til at køre en kampagne med 7-15 mails (lidt sjovere at sende dem til 10 gange så mange personer, som du har lige nu, ikke sandt?).
Og ligesom med en normal salgskampagne med salgsmails, så bør du angribe projekt “større liste” som en kampagne. Det gør vi.
Planlægning, målsætning og tålmodighed er tre vigtige ingredienser
Inden vi giver dig vores ideer til en kampagne, skal du være opmærksom på tre ting. Det er tre ting, som jeg ofte ser mange glemme. De tre ofte oversete ingredienser i opskriften på flere mailadresser på maillisten er planlægning, målsætning og tålmodighed. Vores kunder er oftest personer, der driver en enkeltmandsvirksomhed. Det vil med andre ord sige personer, der er vant til at rykke NU og forvente resultater i morgen. Sådan har vi det overraskende nok også selv, men har lært af bitter erfaring, at med planlægning, målsætning og tålmodighed kommer vi længst. Og her er hvorfor:
- Planlæg dit arbejde. Sæt dig ned og lav en overskuelig plan, hvor du kan se alle elementerne på samme tid. På den måde vil du ikke komme til at sætte en masse ting i gang uden at følge op på dem. Meget af min egen tid med kundeopgaver går med at planlægge auto responder-serien og sætte den ind i en større sammenhæng med de andre kampagneelementer som for eksempel en landing page, Facebook-annoncer, content upgrades og forskellige flows og segmenteringer. Du undgår at miste overblikket undervejs og have halve mails eller andre kampagneelementer liggende.
- Sæt dig et mål for din kampagne. Vi kører aldrig nogensinde kampagner uden målsætning. Det råder jeg også dig til at undgå. Hvis du ikke sætter dig noget mål for din indsats, vil du med allerstørste sandsynlighed blive skuffet. For hvis jeg kender dig, så er du ligesom jeg typen, der altid forventer lidt mere og altid er sulten efter mer’. Derfor: Sæt dig et mål. Vil du have 75 % flere på din liste den næste måned? Vil du have 100 nye på din liste hver måned de næste 6 måneder? Vær realistisk, men gerne ambitiøs.
- Det tager tid. Og kræver arbejde fra din side. Når vi laver en kampagne for kunder, der gerne vil have en større liste, udarbejder vi et stærkt fundament med en effektiv landing page og en automatisk mailserie, der optimerer relationen og gøder de nye relationer på listen. Derudover lægger vi en plan for, hvordan vores kunde kan fortsætte det gode arbejde ved at få endnu flere til at tilmelde sig nyhedsbrevet. Derfor kræver det tålmodighed fra din side – det kræver, at du bliver ved med at arbejde på at tiltrække trafik til din landing page eller mailliste (og det har vi selvfølgelig en masse gode ideer til… du får nogle af dem herunder).
Gode ideer til, hvordan du får en større mailliste
Før vi giver dig ideer til, hvordan du kan få flere mails på din mailliste, vil vi gøre opmærksom på, at det her er et kæmpe emne, og vi giver dig kun en flig af et hjørne af området.
#1: Optimer din landing page
En landing page er en salgsside. Du skal sælge dit nyhedsbrev. Og prisen er en e-mailadresse. Det er valuta i høj kurs. Så om det er på din forside eller på en dedikeret side, så start på din landing page – altså den side, hvor dine læsere lander og skal tilmelde sig dit nyhedsbrev.
Her er det en af vores kunder, Helene Rosendahl, der har optimeret sin forside som landing page (skide godt, Helene):
#2: Sørg for at have optins på relevante steder
Det skal være let at tilmelde sig dit nyhedsbrev. Ofte oplever vi, at det kan være et større detektivarbejde at tilmelde sig en mailliste. Sørg for at have en optin (tilmeldingsboks) på udvalgte, relevante og populære steder. Nederst i dine blogindlæg er genialt, da de læsere, der lander hernede ofte er meget interesserede. Hos os har vi god erfaring med blot at skrive “mere af det samme?”.
#3: Tilbyd noget attraktivt i bytte for en e-mailadresse
Et minikursus er oftest en rigtig god ide som bytte for en e-mailadresse. Det giver kunderne en forsmag på, hvad det vil sige at samarbejde eller købe af dig. Og med et velvalgt minikursus som det, en af vores andre kunder, Stine Lundgaard, her tilbyder, vil du med det samme kunne give dine læsere værdi og starte en stærk relation op fra første dag.
Jeg vil også gerne fremhæve vores eget eksempel, da det har vist sig at ramme plet. Vores tjekliste til den fuldendte kampagneplan er meget populær som bytte for en e-mailadresse. Vi kan samtidig give vores læsere noget værdi med det samme og på den måde være i gang med at skabe en god relation i indbakken (og det ka’ vi li’).
#4: Sæt Facebook Lead Ads op
Ideerne i punkt 1-3 kræver, at du har trafik til dit site. Og det vil vi også gerne understrege: Det er så afsindigt vigtigt, at du har masser af trafik til dit site, og her bør du lægge en stor arbejdsindsats. Men du kan sagtens komme i gang med at få tilmeldinger til din mailliste allerede nu ved at sætte en Facebook Lead Ad op. Her er det vores skønne kunde Jeanette Eggert, der har kickstartet sin maillistekampagne med en Facebook Lead Ad (sat op af Matias Fabricius Simonsen fra Viral Media).
#5: Brug Content Upgrades
Gode blogindlæg, der er optimeret til Google, er hjørnestenen i en velgennemført content marketing-kampagne. Og ved at tilbyde lidt mere i bytte for en e-mailadresse vil du kunne få din liste til at vokse hurtigere. En content upgrade er en mini-freebie, hvor læseren kan hente noget af ekstra værdi i bytte for en e-mailadresse. I dette tilfælde har vi udarbejdet en content upgrade for vores kunde, dyrlæge Heidi Nielsen – læserne får en foderplan tilsendt i deres indbakke.
Det var 5 ideer ud af en meget lang liste af ideer til, hvordan du kan få en mailliste til at vokse. Vi anbefaler, at du allerede i dag begynder at bruge ressourcer på din mailliste og ikke kun, når du skal sælge noget. Det kan betale sig.
Det betaler sig at bruge ressourcer på din mailliste lige nu, hvis du vil skabe bedre resultater i din næste mailkampagne
Det er på tide at trække i gummistøvlerne og komme ud på marken for at inspicere jordens tilstand. Hvor længe siden er det egentligt, at du har sendt noget værdifuldt til din liste uden at ville sælge noget? Og hvis du allerede sender noget, er det så noget, der er med til at skabe en relation til hver enkelt på din mailliste? Husk på, at det handler om at holde din liste vågen og opmærksom – det giver dig en mailliste af god kvalitet. Ligesom landmanden grøngøder mellem afgrøderne.
Og når du nu står derude i marken og kigger rundt, hvor mange er der så på din liste, og hvor mange har du brug for på listen til din næste salgskampagne? Er der måder, du kan få en større liste på, hvis du starter allerede i dag?
Rigtig god arbejdslyst.
Kh. fra Vibeke