Hold kæft, hvor var jeg i tvivl, da jeg satte mig ned for at skrive. Faktisk satte jeg mig ned 73 gange for at skrive det her blogindlæg.
Først med al min akademiske og principfaste hårdnakkethed som skrivemotor.
Men efterhånden som jeg læste og læste og læste og læste (ja, jeg læste virkelig meget), måtte jeg sande, at når noget virker, så virker det bare.
Sådan er det med storytelling.
Selvom jeg i en periode har været ved at kaste op over det begreb.
Fordi nogen har begået overgreb på det. Lemlæstet og misbrugt det.
Men storytelling er en fighter.
Ukuelig.
Og jeg vil i dagens blogindlæg vise dig, hvor kradsbørstig og levedygtig en svend, storytelling er som metode i markedsføringsverdenen.
Der er mange holdninger til storytelling kombineret med markedsføring og content marketing. De fleste holdninger er positive. Det er min holdning også.
For storytelling er sådan en markedsføringstaktik, der aldrig nogensinde går af mode.
Storytelling vil altid virke.
Brugt på den rigtige måde.
Altid brugt på den rigtige måde.
Storytelling kan fastholde din læser i længere tid
Buffer App har lavet et virkeligt interessant forsøg med storytelling i indledningen.
Og jeg lægger mig fladt ned for deres fødder (altså content-folkene hos Buffer).
Ved at tilføje en kort historie i indledningen var der 300 % flere læsere, der læste hele vejen ned igennem indholdet. Bare på grund af en kort historie som indledningen. Indholdet i resten af blogindlægget var det samme. Den eneste forskel var historien i begyndelsen.
Seriøst.
300 % flere “fuld-bloglængde-læsere”.
Den vogn hopper jeg gerne på.
Men en god historie i din markedsføring har langt større potentiale. Prøv at følge med her og se, hvor potent et redskab storytelling er.
3 mekanismer god storytelling i din markedsføring kan udløse
På det her tidspunkt har du allerede opfattet min entusiasme for storytelling. Om det er den store corporate story brugt i brandingstrategien eller den lille og snedigt placerede historie i et blogindlæg, nyhedsbrev eller statusopdatering på Facebook, så er det et effektfuldt redskab.
Der er altid et aber dabei.
Altid.
Og det er, at selvfølgelig skal du bruge storytelling med måde og ikke voldtage begrebet i din iver efter at sælge hesteelastikker. Alt med måde. Men med måde kan du nå langt.
Her er tre mekanismer, storytelling kan udløse: plante følelser, aktivere læserens hjerne og gøre læseren tryg. Yay, storytelling.
#1: Storytelling kan plante de rigtige følelser i læserens hjerne
Faktisk har professor Uri Hassan på Princeton University vist ved at sætte elektroder på en gruppe menneskers hoveder, at de samme områder i hjernen bliver aktiveret hos fortælleren og hos lytteren. (Kilde: I can make your brain look like mine, Hassan, uri, Harvard Bus Rev 88:32-33)
Det betyder med andre ord, at vi som historiefortællere kan få vores lyttere (og i vores tilfælde: læsere) til at føle og mærke de samme ting, som os selv.
Det er kraftfuldt.
#2: Storytelling kan aktivere læseren
Noget andet interessant og i direkte forlængelse af Uri Hassans resultater er en gruppe forskeres opdagelse i et forsøg på University of Washington ledet af professor Jeffrey M. Zacks.
De lod en fortæller fortælle en historie om en dreng, der hed Raymond. Og det fascinerende var, at når Raymond i historien rakte ud efter en ting, så aktiveredes hjerneområdet for håndbevægelser i lytternes hjerne. (Kilde: Reading Stories Activates Neural Representations of Visual and Motor Experiences, Zacks, Jeffrey M. Psychological Science, august, 2009; 20)
Sindsygt.
Forestil dig lige, hvad du så kan aktivere med den helt rigtige historie?
#3: Storytelling kan få dig tættere på din læser på grund af et kærlighedshormon
Nej, det hedder det selvfølgelig ikke. Altså kærlighedshormon. Det hedder rigtigt oxytocin og er det hormon, der gør os blandt andet mere tillidsfulde, trygge, samarbejdsvillige og medfølende. Det bliver produceret i vores hjerner, når vi bliver berørt (på den rare måde og ikke voldsomme, oki?), hørt, set og overraskende også, når vi hører en god historie.
Oxytocin er så genialt, at når vi producerer det i vores hjerner, så gør det os automatisk mere opmærksomme, empatiske og tillidsfulde.
Kaapooowww.
Hvorfor tror du, at de der monsterautentiske beretninger om barndomstraumer og personlige nederlag sælger så godt for mange selvudviklingseksperter?
Jep, Einstein, fordi de får læseren/lytteren til at producere oxytocin og derved bliver mere tillidsfulde, empatiske og opmærksomme.
Manipulation? Nej da.
Snedigt? Også i den grad.
Det betyder altså med andre ord, at vi med en velvalgt historie kan få vores læsere tættere på, få dem til at stole mere på os og være opmærksomme på vores budskab. Tak, oxytocin. Tak. (Kilde: Paul J. Zak,The Moral Molecule: How Trust Works)
Du kan bruge alt dette til din fordel, når du blogger
Kan du bruge dette til din fordel?
Yes, you can.
Brug en historie, der er kontroversiel, anderledes eller humoristisk. Og spørg hele tiden dig selv, om det er noget, der kommer læsere ved.
Vil læseren være interesseret i denne historie, når de har klikket på din overskrift. Hvis ja, så fortsæt, hvis nej, så er dette den yndling, du skal dræbe.
Her er nogle blogindlæg, hvor jeg selv bruger storytelling som en kort indledning:
-
- Historien om min kunde Henrik, der havde en salgsside, der rent visuelt ikke fungerede. Læs den her.
- En ultrakort historie i indledningen, der viser en personlig og genkendelig situation for de fleste (og i hvert fald mine læsere), der driver Content Marketing i form af blogindlæg og nyhedsbreve. Læs den her
- En historie om, hvordan jeg hjælper min datter med lektierne og har svært ved at forlige mig med de grammatiske regler, hun skal lære. Læs den her.
Men forsøg nu ikke på at blive den næste Astrid Lindgren med din markedsføring
Som du kan se i mine eksempler oven over, så er historierne ultrakorte og ekstremt relevante i forhold til mit budskab og indhold i resten af de respektive blogindlæg.
Bid venligst mærke i det.
Når det kommer til markedsføring, skal du holde tungen lige i munden og øjnene på bolden. Husk på, at du stadig er en marketer og ikke en historieforæller.
Da jeg i sin tid begyndte at researche til dette blogindlæg (du vil ikke vide, hvor længe det her blogindlæg har været på vej), var jeg stadig i tvivl om det her med storytelling og markedsføring.
Jeg kunne på den ene side se, at det virkede. Og på den anden side var jeg ved at kaste op over de historier, jeg skulle pløje mig igennem for at nå frem til, hvad afsenderen egentlig ville mig.
I den forbindelse faldt jeg over en helt igennem fantastisk video med designeren og forretningsmanden Stefan Sagmeister. Den vil jeg gerne slutte af med for at holde din hjerne knivskarp og kritisk.
Stefan Sagmeister har valgt side i forhold til storytelling. Ikke fordi han er imod historier.
Tværtimod.
Stefan Sagmeister har en pointe, når han siger: “No fuckhead, you are not a storyteller”.
En pointe, men ikke en universal sandhed.
Se videoen.
Du vil med garanti blive underholdt.